Projekt-előkészítés

Megvalósíthatósági tanulmány készítése az „Apátsági Major Látogatóközpont – Az első magyar Regionális Kiállítótér” projekthez

 
 
2011-2012
 
 
A több mint 1,4 milliárd Ft támogatással sikeresen megvalósult projekt a Pannonhalmi Főapátság fejlesztésére irányult, és eredményeképpen egy, a 21. századi igényeket kielégítő kulturális turisztikai látogatóközpont jött létre. A volt majorsági épületben új turisztikai szolgáltatásokkal bővült a pannonhalmi kulturális kínálat: múzeumlátogatás, rendezvényszervezés, vendéglátás, kereskedelem és egyéb látogatóbarát szolgáltatások kialakításával. A projekt keretében a majorsági épületben időszakos („Landesausstellung” – az első magyar Regionális Kiállítótér) és állandó kiállítóterek épültek, 100 m2-es cukrászda-kávézó-teázó került kialakításra, valamint egy 300 m2-es rendezvénytér is létesült, amely multifunkcionális rendezvénytermet, ennek kiszolgálását ellátó előteret, tálalókonyhát és vizesblokkot is magába foglal. Az Equinox Consulting a fejlesztést megalapozó részletes megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséért felelős konzorcium tagjaként vett részt a dokumentum elkészítésében, amelynek részét képezte a pénzügyi terv és a költséghaszon-elemzés is.
 
 

 
 

Megvalósíthatósági tanulmány készítése a „Hétköznapok és ünnepek egy hercegi kastélyban – A keszthelyi Festetics-kastély évszázadai” című projekthez

 
 
2011-2012
 
 
A Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. a „Hétköznapok és ünnepek egy hercegi kastélyban – A keszthelyi Festetics-kastély évszázadai” című projektje keretében a kastély széleskörű fejlesztése valósult meg. A projekt érintette a főbejáratot és környékét, az emeleti kiállítást, a pincében található bormúzeumot, az irodaszárnyat és az időszakos kiállítóteret, összesen több mint 1.500 m2-en. A legjelentősebb elem mintegy 1,1 milliárd Ft építési költséggel az egykori Amazon Szálló műemléki épületének felújítása volt, ahol egy rendezvénytér, illetve új látnivalóként a főúri utazásokat bemutató kiállítás és veteránautó látogatóközpont kapott helyet. A kastély enteriőr kiállítása új kiállítótérrel bővült, az igazgatói iroda és a titkárság pedig másik szárnyba költözött. Új kiállításként Festetics Arcképcsarnok várja a látogatókat. A magyar hercegi családokat új tárlat mutatja be, és a bormúzeum is kibővült. Megújult a kastély pálmaháza, toronykilátó létesült, látogatóbarát környezet – többek között különböző interaktív eszközök –, valamint turisztikai információs pont került kialakításra. A fejlesztés eredményeképpen olyan komplex turisztikai attrakció jött létre, mely egyedülálló élményt nyújtva növeli a kastély vonzerejét, ezáltal várhatóan a látogatószámot is.

Az Equinox Consulting feladata az összesen 2,053 milliárd Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatást elnyert pályázat alátámasztásául szolgáló részletes megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséért felelős konzorcium tagjaként vett részt a dokumentum elkészítésében.
 
 

 
 

Megvalósíthatósági tanulmány készítése egy gyógyfürdő és szálláshelyfejlesztésre irányuló projekthez

 
 
2014
 
 
Európai uniós támogatásból megvalósult projekt keretében újult meg Lentiben a kiemelkedő jelentőséggel bíró gyógyfürdő. A fürdő egy olyan turisztikai adottság, amely a jelenlegi trendeket kihasználva jelentős célponttá válhat a wellness- és egészségturisták körében. A fejlesztés eredményeképpen a gyógyfürdőben új fedett élményrészleg jött létre, és mellette kialakításra került egy magas színvonalú szálláshely, ahol kisebb rendezvényterek is helyet kaptak. E helyszínek a rendezvény- és konferenciaturizmus meghonosítását tűzik ki célul a térségben. Az osztrák, szlovén és horvát határ közelsége és a környéken hiánypótló 94 szobás, 4 csillagos HotelStars minősítésű szálloda fejlesztésével nagyon komoly előrelépés történt a város turisztikai vonzerejének javításában.
 
Az Equinox Consulting feladata a több mint 3 milliárd Ft-os fejlesztést megalapozó részletes megvalósíthatósági tanulmány elkészítése volt, pénzügyi fejezettel, költséghaszon-elemzéssel.
 
 

 
 

Városfejlesztési stratégia készítése

 
 
2008-2009
 
 
Balatonboglár integrált városfejlesztési stratégiája (IVS) középtávra (7-8 évre) tartalmazza a város és részeinek céljait, tervezett projektjeit, illetve az ezek elérése érdekében mozgósítani tervezett erőforrásokat. Az IVS lényeges eleme, hogy a helyzetértékelésre alapozó fejlesztési célok és irányok meghatározásán túl megvalósítási elemeket is magában foglal, ennek keretében a lehetőségek figyelembevételével a lehető legpontosabb becslését adja a városfejlesztés céljaira igénybe vehető forrásoknak és azok lehetséges eredetének. Az IVS összefoglalja a város adottságait, lehetőségeit, számba veszi a problémás gócokat, a feltárható veszélyforrásokat, majd megoldást kínál ezek kezelésére, és a város egységes, minden érintett (városvezetők, lakosok, vállalkozók, civilek) által elfogadott fejlődési irány melletti fejlesztésére. Az IVS célja kettős:

 • egyrészt elengedhetetlen a város megfelelő fejlődési irányainak kiválasztása és konkrét meghatározása, ezáltal a település hosszútávon biztosítható fejlődése, az önkormányzat fejlesztési munkájának hatékonyabbá tétele szempontjából,
 • másrészt a központi kormányzat stratégiával kapcsolatos igényeinek kielégítése mellett lehetőséget teremt a város számára európai uniós pályázati források lehívásához.
 •  
  Az Equinox Consulting feladata a stratégia elkészítése volt.
   
   

   
   

  Városfejlesztési stratégia készítése

   
   
  2014-2015
   
   
  A projekt Óbuda-Békásmegyer városfejlesztési stratégiájának elkészítésére irányult. A projekt-előkészítő munka keretében megalapozó vizsgálat, városfejlesztési koncepció és városfejlesztési stratégia (ITS) is készült. Kijelölésre kerültek a fejlesztési irányok és célok, amelyek meghatározzák a budai kerület jövőképét közép- és hosszútávon. Meghatározásra kerültek az egyes akcióterületek és azok a projektek, amelyek megvalósítása elengedhetetlen a kerület céljainak elérése érdekében. Nem utolsó sorban a célok finanszírozásához kapcsolódó uniós források is feltérképezésre kerültek.
   
  Az Equinox Consulting feladata a stratégia elkészítése volt.
   
   

   
   

  Előzetes megvalósíthatósági tanulmány elkészítése öt Balaton-felvidéki vár fejlesztéséhez

   
   
  2015
   
   
  A projekt keretében olyan megalapozó tanulmány készült, melynek célja az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) kezelésében lévő műemlék várak fejlesztése. A fejlesztések megvalósításával olyan tematikus úthálózat jöhet létre, amely komplex turisztikai szolgáltatásokat nyújt, ezáltal hozzájárul a szabadidő minőségi eltöltéséhez, az ismeretszerzéshez, a rekreációhoz. Az öt Balaton-felvidéki vár – Csesznek, Csobánc, Csókakő, Rezi és Somló – turisztikai kínálatának új szolgáltatási elemekkel történő bővítése által cél volt újabb célcsoportok elérése, a látogatószám növelése, a várak műemléki épületeinek megmentése, fejlesztése, hatékony, hosszútávon fenntartható működésük biztosítása, a történelmünkhöz kapcsolódó ismeret- és tudásátadás a mai kor igényeinek és eszközeinek megfelelően, a szezonalitás mérséklése. A fejlesztés széleskörű együttműködésekkel működtethető, így a térség számára gazdaságélénkítő hatású, amely további lendületet adhat a térség gazdasági szervezetei és társadalma számára.
   
  Az Equinox Consulting feladata a megalapozó tanulmány elkészítése volt.
   
   

   
   

  Integrált városfejlesztési stratégia készítése

   
   
  2009
   
   
  Fertőd város integrált városfejlesztési stratégiája (IVS) középtávra (7-8 évre) tartalmazza a város és részeinek céljait, tervezett projektjeit, illetve az ezek elérése érdekében mozgósítani tervezett erőforrásokat. Az IVS – a helyzetértékelésre alapozó fejlesztési célok és irányok meghatározásán túl – megvalósítási elemeket is tartalmaz. A lehetőségek figyelembevételével a lehető legpontosabb becslését adja a városfejlesztés céljaira igénybe vehető forrásoknak és azok lehetséges eredetének. A stratégia elsődlegesen a város számára fogalmazza meg az általa irányítható, befolyásolható beavatkozások tervezett irányait, céljait. Emellett fontos szerepe van a megvalósulásában érdekelt partnerek támogatásának fenntartásában, a magán- és civil szféra tevékenységének orientálása szempontjából. Az elkészített stratégia összefoglalja a város adottságait, lehetőségeit, számba veszi a problémás gócokat, a feltárható veszélyforrásokat, majd megoldást kínál ezek kezelésére, és javaslatot tesz a város egységes, minden érintett (városvezetők, lakosok, vállalkozók, civilek) által elfogadott fejlődési irány melletti fejlesztésére.
   
  Az Equinox Consulting feladata a stratégia elkészítése volt.
   
   

   
   

  Megvalósíthatósági tanulmány a „Mátraszentistváni Sípark: Téli Élménypark fejlesztése a Mátrában” című projekthez

   
   
  2008-2009
   
   
  A több mint 170 millió Ft-os fejlesztés célja, hogy a már működő és eleddig kifejezetten téli sportolási lehetőségeket nyújtó Mátraszentistváni Sípark télen a lehető leghosszabb időszakban képes legyen szolgáltatások nyújtására, illetve egész évben változatos programokkal tudja fogadni a látogatókat. A projekt az alábbi főbb tevékenységeket tartalmazta:

 • síelési kapacitások növelése, folyamatos működtetés (hóbiztonság) elérése;
 • programkínálat bővítése télen (pl. snowtubing, extrém sportok, rendezvények számának növelése), illetve nyáron (hegyi sportok, gyerekpark, tanösvény, céges rendezvények);
 • családbarát szolgáltatások kialakítása;
 • a Mátra természeti értékeinek bemutató tanösvény a Bükki Nemzeti Parkkal közösen;
 • a szolgáltatási kör komplexé tétele a vendéglátó- és rendezvénykapacitások bővítésével, telepítésével.
 •  
  A projekt megvalósításával létrejött Magyarország első „Téli Élményparkja/Hócsúszda Parkja”, ami egy teljesen új attrakció és márkanév lett hazánkban. Az elfogadott pályázat alapján megvalósult fejlesztés részét képezte hóágyúk beszerzése, téli/nyári csúszdapark építése, melegedő, önkiszolgáló étterem bővítése, hótaposó gép és földmunka-gép beszerzése, gyermekjátszótér és tanösvény kialakítása, tájékoztató és útbaigazító táblák kihelyezése.
   
  Az Equinox Consulting feladata a fejlesztést megalapozó részletes megvalósíthatósági tanulmány elkészítése volt.
   
   

   
   

  Megvalósíthatósági tanulmány a „Kreatív város – fenntartható vidék” (KRAFT) programhoz

   
   
  2014
   
   
  A „Kreatív város – fenntartható vidék” (KRAFT) egy új, komplex, innovatív fejlesztési koncepció, amely abból indul ki, hogy a fejlesztések és beruházások sikerének záloga egy adott térség városai, intézményei, meghatározó gazdasági, társadalmi és közéleti szereplői közötti hatékonyabb együttműködés, a társadalmi, kulturális és kapcsolati tőkékben rejlő szinergia kihasználása. A koncepció módszertani alapja a KRAFT-index, egy új, komplex mutatórendszer, amely a fejlődési tendenciának, hálózatosodásnak, a fontosabb szereplők együttműködési készségének és kapacitásának, kreativitási potenciáljának, valamint az együttműködések szinergiáiból fakadó belső energiák és lehetőségeik mérésére és összehasonlítására alkalmas. A programhoz készített megvalósíthatósági tanulmány célja a kapcsolódó projektelemek azonosítása és azok előkészítettségi állapotuknak megfelelő bemutatása. A dokumentum vizsgálta továbbá a program környezetét, illeszkedési pontjait a megyei, hazai és európai uniós programokhoz. A dokumentum kimutatta az egyes projektelemek kapcsolódását, egymást erősítő szerepét.
   
  Az Equinox Consulting feladata az összesen több mint 40 milliárd Ft-os program megvalósíthatósági tanulmányának elkészítése volt.
   
   

   

  Az Equinox Consulting néhány sikerrel teljesített megbízása a teljesség igénye nélkül

  Equinox Consulting Kft. | 1031 Budapest, Záhony u. 7. (Graphisoft Park) készítette: